Pere BESSÓ
post
València: EdictOràlia, 2021, 144 pp.
Pròleg d’Isabel Robles
Il·lustració de portada d’Avelino Saavedra
Edició a cura de Josep Lluís Galiana. Amb la col·laboració del Laboratori per a la Investigació de Processos Creatius Contemporanis AD LAB
ISBN: 978-84-123485-0-7
PVP: 15€
gastos de envío incluidos para toda España / shipping costs included for all Spain • para el resto del mundo, consulte coste de envío / for the rest of the world, see shipping cost • otros métodos de pago / other payment methods • contacto/contact : edictoralia@edictoralia.com
_________________
post no és un poemari menor en l’abundant i important catàleg de Pere Bessó. La poeta Isabel Robles (Alhambra, Ciudad Real, 1948), autora del pròleg, ens anuncia que amb la lectura d’aquestes proses poètiques elaboradíssimes i exultants contingudes en aquest llibre riu que s’escola per una geografia complicada, uns textos apassionats, sovint d’ambient oníric, «ens endinsem en un món poètic de bellesa exterior, un paisatge ple de natura viva amb flors selectes, papallones, ocells, fruites, jardins, fonts, foc i brasa, neu, ulls i cor, marbre, fosca i llum, entreteixit amb un altre interior amorós, sensual i explícitament eròtic».
post «tracta de la pèrdua i la mort del primer amor que ha estat impossible de soterrar simbòlicament», explica Robles. En aquest centenar de poemes, «assistim a un dol inacabat que ara arreplega l’home gran per a la seua compleció amb decisió i a mode d’homenatge». Però on es troba el desig de l’home gran? «És només una qüestió amatòria o en tot el procés hi ha recerca i constatació del fet d’existir, la incompletesa dels humans, el pas del temps, la memòria, la inexorabilitat de la mort, etc. Si el record d’altre temps no ha servit per amar i fruir amb la rosa, el jo poètic, conclou Isabel Robles, continua indagant i experimentant per un cert assoliment del desig i el plaer a través dels somnis i de la fantasia».
Pere Bessó (València, 1951). Llicenciat en Filologia Moderna i Catedràtic de Llengua i Literatura Espanyola en IES La Moreria (Mislata), participà a la seua ciutat natal activament en l’edició de revistes, publicacions i organitzant esdeveniments de poesia, primer, en castellà, en la revista Múrice i les col·leccions Lindes i Fuentearnera, i, en acabant, en català, en l’època de les activitats del Pub Arana i les publicacions de La Forest d’Arana.
En català ha publicat més d’una vintena de poemaris, entre els quals destaquen Només per a dones (Brosquil, 2009); Les roses de Lancelot (Alupa, 2012); Ephemera (Germania, 2013); Pregonares la llum (Els llibres del rabosot, 2014); La mort del pare (2014) i La mort del Clown (2018) a El Petit Editor; Estat de gràcia (Teseu, 2019); Els costums bàrbars (EdictOràlia, 2019), i Besllums d’Escòcia (Neopatria, 2020).
Guanyador de nombrosos premis com ara l’Ausiàs March (Gandia, 1987), el Vicent Andrés Estellés de poesia als XXIX Premis Octubre (València, 2000) o el Josep Maria Ribelles (Puçol, 2009), Pere Bessó és, sens dubte, una de les figures literàries més influents de la poesia catalana contemporània al País Valencià, destacant la seua infatigable tasca en l’escena valenciana des de la dècada de 1970 en els seus diversos àmbits com ara l’escriptura, la traducció, l’edició i les tertúlies literàries.
RESSENYES DE PREMSA
En la secció Va de Llibres, del diari Levante-EMV, ressenya de Benja Escrich